Altijd op de hoogte zijn van uw wagenpark

Elk bedrijf, groot of klein, vindt het natuurlijk fijn om te weten waar hun werknemersauto’s zich bevinden. Het zorgt voor zekerheid voor het bedrijf en veiligheid voor de werknemer. Bovendien kun je op basis van de inzichten hieruit beslissingen nemen om efficiënter te werken. Dit kan soms nog analoog gedaan worden: handmatig een beheer creëren over het eigen wagenpark. Het is vrij goedkoop, maar het kan heel veel tijd kosten, tijd die ergens anders aan besteed kan worden. Daarom is er een slimme variant gemaakt: een automatisch auto volgsysteem.

Wat is een autovolgsysteem en hoe werkt het?

Het auto volgsysteem is een software waarmee de auto’s van de werknemers gevolgd kunnen worden. Vaak is dit live, waardoor er direct gezien kan worden waar de werknemer zich bevindt op dat moment. Daarbij wordt ook weergegeven of de auto aan het rijden is, geparkeerd staat of compleet uitgeschakeld is. Het uitoefenen van controle is belangrijk, ook voor de veiligheid. Met een auto volgsysteem is het bekend welke chauffeur in welke auto zit. Verder staat er nog meer informatie over de snelheid van de auto en of er sensoren worden getriggerd, zoals een trailer deur die geopend wordt.

Al deze informatie, en meer, is te vinden in de software van het auto volgsysteem. De werkgever of leidinggevende kan de informatie opzoeken op een computer, maar er is ook een app- variant. Als de persoon internet heeft, kan alle informatie opgezocht worden. De werknemers kunnen met de software ook informatie zien over hun eigen rijden. Zij kunnen bijvoorbeeld zien hoe veilig zij rijden en daardoor hun rijstijl aanpassen als het nodig is.

Voordelen

Er zitten duidelijk al veel voordelen aan een auto volgsysteem. Er kan op werknemers gelet worden, voor hun eigen veiligheid. De software zorgt er ook voor dat de verkregen informatie betrouwbaarder en sneller verwerkt is dan als dit analoog wordt vastgelegd. Door de real-time functie kunnen, naast het zien waar de werknemers zijn, verloren of gestolen auto’s snel terug worden gevonden. Dit zou niet kunnen met het handmatige systeem.

Andere voordelen van het auto volgsysteem hebben te maken met de historie van de informatie. Het kan voorkomen dat er informatie van een tijd geleden gecheckt moet worden. Als deze informatie analoog bij wordt gehouden, kan het misplaatst worden en verloren raken. Door middel van de software van het auto volgsysteem kan de informatie tot wel twee jaar bewaard blijven. Hierdoor is het mogelijk om informatie over ritten die al geweest zijn, op te zoeken. Het laat hierbij de route historie zijn, waardoor het duidelijk wordt welke routes de chauffeurs gereden hadden.

Binnen de software wordt een urenregistratie bijgehouden. Er kan hiermee snel gezien worden hoeveel uren werknemers gereden en gewerkt hebben. Dit hoeft door middel van de software dus ook niet meer handmatig gedaan te worden. De uren worden bijgehouden met behulp van een ‘drivers ID’: een unieke sleutel voor iedere werknemer. Op deze manier is het mogelijk dat de ritten in real-time weergegeven.

Kortom: het auto volgsysteem is een heel handige software voor werkgevers die de auto’s van hun werknemers bij willen houden. Het bespaart vooral veel tijd en moeite. Denkt u er al over na?