Bedrijfswagen huren of kopen?

Het is voor de eigenaar van een klein bedrijf niet altijd makkelijk om de juiste beslissingen te nemen. Niet alleen is de markt vaak erg competitief, ook is het administratieve oerwoud dat bij een bedrijf runnen hoort niet mals. Voorbeelden hiervan zijn het regelen van de belasting, en het verzorgen van alle benodigde vergunningen en certificaten. Veel van de beslissingen die voor een bedrijf gemaakt moeten worden moeten van allerlei kanten bekeken worden. Een bepaalde ruimte huren kan wel heel handig zijn voor jou en eventuele werknemers, maar misschien past het financieel niet zo goed. Zeker als je wilt uitbreiden is het vaak behoorlijk passen en meten. Een veelgestelde vraag is dan ook of je beter een bedrijfsmiddel kunt kopen of huren. Denk bijvoorbeeld aan een kantoorruimte, of een bakwagen om meer te kunnen vervoeren. Daarom hier een paar voor- en nadelen van het huren of kopen van een bedrijfswagen.

De kosten

Het grote voordeel van het kopen van een bedrijfswagen, en overigens bij de meeste bedrijfsmiddelen, is dat de kosten relatief lager zijn. Echter gaat dit alleen op wanneer je meer gebruikt maakt van de auto dan de break-even, oftewel tot je quitte speelt. Een auto of truck huren kost een bepaald bedrag per dag, week, of soms zelfs maand. Een gelijkwaardige auto kopen kost bijvoorbeeld 200 keer zo veel als de huurprijs voor een dag. Dit betekent natuurlijk dat je beter een auto kunt kopen wanneer je meer dan 200 dagen echt gebruik maakt van de auto voordat deze volledig afgeschreven is. Deze afschrijving gebeurt wanneer de auto praktisch niets meer waard is, of dit nou door mankement of leeftijd komt. Uiteraard is dit een beetje kort door de bocht, want er zijn ook nog zaken als verzekering en belasting. Toch kan je met zo'n rekensommetje wel aardig inschatten of kopen of huren qua kosten beter uit komt.

Het gemak

Naast het pure financiële plaatje in de boeken zijn er natuurlijk ook nog andere factoren die een rol spelen bij de vraag of je wilt kopen of huren. Toegankelijkheid en mobiliteit spelen natuurlijk ook een rol. Wanneer een bedrijf altijd een bakwagen of een andere bedrijfswagen paraat heeft staan kan dit bedrijf ook op korte termijn handelen. Stel je voor dat een klant met een waardevolle opdracht voor een spoedklusje jouw aanwezigheid, of die van één van de werknemers nodig heeft. Als het bedrijf afhankelijk is van een huurbedrijf, dan kan dit waarschijnlijk niet op zeer korte termijn, bijvoorbeeld in een paar uur. Dat probleem heb je natuurlijk niet als je er gewoon eentje koopt!