De beste wijn en spijs combinaties

Als je opzoek bent naar wijn en spijs combinaties en je weet niet waar je moet beginnen dan moet je snel verder lezen. We geven je niet alleen tips over hoe je de beste wijn en spijs combinaties bij elkaar kan zoeken, maar ook geven we je enkele voorbeelden. Het kan altijd voorkomen dat je geen inspiratie hebt voor een goede wijn en spijs combinatie. Gelukkig zijn er een aantal klassiekers die altijd de moeite waard zijn om te combineren. Er zijn een aantal basisprincipes als het gaat over wijn en spijs combinaties. Zolang je deze volgt en wat experimenteert kan je binnen de kortste keren ook zelf de beste wijn en spijs combinaties verzinnen. Het sleutelwoord hierin is balans en evenwicht.

De basisprincipes op het gebied van wijn en spijs combinaties

Als je een wijn en spijs combinatie wilt maken dan zijn er een aantal basisprincipes die altijd gevolgd moeten worden. Om te beginnen dien je te kijken naar het volume. Op het moment dat je een kruidige en krachtige stoofschotel hebt dan kan je deze ook het beste combineren met een vergelijkbare rode wijn. Een lichte witte wijn is juist weer een goede keuze bij een salade. De smaakintensiteit hierbij is ook erg belangrijk. In de meeste gevallen wordt dit niet bepaald door het hoofdingrediënt, maar juist door de toevoegingen zoals sausjes, dressings en de wijze van bereiden. Een andere belangrijke zaak waar je rekening mee moet houden zijn de smaakcomponenten. Iedere druivensoort heeft zijn eigen typische kenmerken. Als je weet waar een druif bekend om staat dan weet je al snel bij welk soort gerecht dit goed past. Hierbij moet je denken aan zout, zuur, bitter, zoet en umami. Ook kan je er vaak vanuit gaan dat streekgerechten uit de wijnstreek goed passen bij de soort wijn die je uitzoekt.

Een aantal wijn en spijs combinaties die het altijd goed doen

Er zijn een aantal combinaties van wijn en gerechten die altijd goed in de smaak vallen. Een aantal klassiekers zijn asperges en pinot blanc, BBQ en pinotage, charcuterie en beaujolais, curry met kip en muscat, coq au vin en beaujolais, kreeft en champagne, chocolade en banyuls, kip en chardonnay, zuurkool en riesling, spaghetti en chianti, paddenstoelen en pinot noir, oesters en chablis, parmaham en pinot grigio en mosselen met muscadet. Over het algemeen doen aardbeien het altijd goed bij een rosé wijn.