Energie besparen is makkelijker dan je denkt!

Eigenlijk zou iedereen wel energie willen besparen als het niet veel tijd en geld kost. Het is vaak juist de gedachte dat je een hoop moet inleveren om groener te leven die mensen tegenhoudt. Natuurlijk is het zo dat bedrijven en organisaties ook veel schuld hebben aan het klimaatprobleem, maar dat wil niet zeggen dat wij als publiek niet ons steentje kunnen bijdragen. Dat betekent niet dat je direct de auto weg moet doen of zonnepanelen aanleggen. Hier willen wij het laagdrempelig houden. Er zijn genoeg mogelijkheden voor veranderingen in ons dagelijks leven die ervoor kunnen zorgen dat je bespaart zonder hiervoor iets te hoeven inleveren.

Wees zuiniger met apparaat gebruik

Er staan in elk huishouden op ieder gegeven moment tientallen apparaten stroom te vreten. Een aantal hiervan zijn er uiteraard voor gemaakt om de hele dag rond aan te staan, zoals de koelkast en de telefoon. Andere apparaten kun je beter uitzetten wanneer je het niet actief gebruikt. De computer, televisie en andere elektronische apparaten die een stand-by stand hebben zijn op den duur flinke stroomvreters. Ook als de stekker er in zit maar het apparaat uit staat kun je nog energie verbruiken. Om dit te voorkomen kun je apparaten uitzetten wanneer ze niet actief gebruikt worden. Het liefst zit er een schakelaar op het stopcontact om zeker te weten dat er geen stroom verbruikt wordt wanneer je deze uit zet.

Wees bewust over jouw verwarming

Het liefst heb je een slimme thermostaat waarmee kamers afzonderlijk van elkaar kunnen worden opgewarmd afhankelijk van gebruik. Niet iedereen heeft dat (nog), dus wees in dat geval bewust van de ingestelde temperatuur. ’s Nachts hoeft het niet zo warm te zijn aangezien je waarschijnlijk toch onder de warme dekens ligt. Ook als je weggaat kun je al redelijk wat besparen door de verwarming een paar graden naar beneden af te stellen. Misschien kun je zelfs de normale dagtemperatuur stukje bij beetje een graad of twee naar beneden drijven.

Dikke kans dat je al een keer de gloeilampen en andere stroom vretende verlichting het huis uit hebt gedaan. Misschien heb je daarbij echter een lamp over het hoofd gezien, of was de LED equivalent nog niet op de markt. Zo kun je tegenwoordig zelfs de felste halogeenlampen vervangen voor een LED die in dezelfde fitting past. LEDs zijn uiteraard een stuk zuiniger dan de alternatieven, zonder noemenswaardig verschil te merken in intensiteit. LED lampen kun je gemakkelijk online kopen, bijvoorbeeld bij BES LED LED verlichting.