Je tafel versieren met behulp van epoxy giethars

Als je net zoals ik, regelmatig een nieuw interieur wil. Is het een goed idee om soms zelf creatief te zijn met je huidige meubels. Met epoxy giethars zijn er veel creatieve mogelijkheden om mooie tafels te maken. Het gieten met epoxy over (houten) tafels neemt de laatste jaren enorm toe in populariteit omdat het vrij eenvoudig te realiseren is. Tafels kunnen worden voorzien van een dunne epoxycoating, puur als bescherming, maar ook worden overgoten met een dikkere laag epoxy, om een 3D effect te verkrijgen. Zo kan je allerlei objecten in je tafel harsen, voor een leuk en speels effect.

Een tafel met smarties

Om mijn kinderen een plezier te doen, heb ik onze salontafel omgetoverd tot een snoepwinkel. Zo heb ik smarties en gummybeertjes in de tafel gegoten voor een leuk en kleurrijk effect. Doordat de smarties volledig zuurstof dicht worden ingesloten door de epoxy giethars zullen deze niet vergaan. Zorg dat je eerst de smarties vastlijmt aan de tafel, zodat ze niet verplaatsen wanneer je de giethars er overheen giet. Wanneer je de giethars er eenmaal overheen hebt gegoten, moet je minimaal 10 uur wachten voordat het weer droog en uitgehard is.

Creatieve ideeën

Natuurlijk hoef je zelf niet een smartie-tafel te maken. Dat is niet voor iedereen weggelegd, zeker als je geen kinderen hebt. Maar er zijn nog talloze andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld bierdopjes in je tafel gieten voor je mancave of wat dacht je van legosteentjes? Als je zelf geen inspiratie hebt, staan hieronder een paar ideeen voor je:

  • Kleine speelgoed figuurtjes
  • Schelpen
  • Gekleurd zand
  • Bouten en moeren en andere ijzerwaren
  • Verschillende soorten kralen
  • Steentjes of edelstenen zoals agaath
  • Lp’s of singletjes

Zo te zien kan je eindeloos combineren met oneindig veel ideeën. Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat voor smaak je hebt en waar je tafel komt te staan. Zo is er genoeg keuze voor man, vrouw en kind.

Waar koop je epoxy giethars?

De naam klinkt nogal scheikundig en dat het ook! Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische hars. Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant. Epoxy is een kunsthars met zeer uitgebreide mogelijkheden. Epoxy bestaat uit een vloeibare basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. Na menging van beide componenten zal het materiaal uitharden tot een hard, plasticachtig materiaal. Het materiaal is eenvoudig te verwerken, ook voor de doe-het-zelver. Je kunt het zowel online als in de winkel kopen. Er zijn een aantal erkende winkels die je ook uitstekend advies kunnen geven omtrent het gebruik. De webshops hebben meestal betere deals en beschikken vaak ook over een online klantenservice die binnen een aantal uur een reactie geven op je eventuele vragen.