Hoe verwijder je asbest?

Als je tijdens een bouwproject of wat dan ook asbest tegenkomt, moet dit uiteraard in de meeste gevallen verwijderd worden. Maar hoe pak je dit aan? Dit is niet iets wat je zelf zo een twee drie doet. Sterker nog, dit moet je nooit zelf doen. Bij asbest komen er verschillende gevaren bij kijken, zeker als je eraan gaat sleutelen. Daarom geven wij je graag vandaag alle nodige informatie over asbest, hoe dit verwijderd moet worden en hoe je het onderscheid maakt in de verschillende soorten asbest. Lees zeker verder als je hier nieuwsgierig naar bent!

Gevaren asbest

We kennen allemaal de verhalen over asbest in de bouw. Je hoort vaak zat dat tijdens de bouw of verbouwing van een huis asbest gevonden werd. Vaak werd de bouw dan tijdelijk stopgezet, omdat asbest gevaarlijk is. Het heeft verschillende gevaarlijke eigenschappen. Het staat niet voor niets bekend als een kankerverwekkende stof. Daarbij heb je nog verschillende soorten asbest. Deze soorten zijn onderverdeeld in groepen. In groep 1 zit het witte asbest. Dit is de meest voorkomende soort asbest in Nederland. In groep 2 zitten de overige kleuren groen, geel, grijs, blauw en bruin. En dan als laatste: niet hecht gebonden asbest. Dit is de minst schadelijke soort asbest. Als het asbest gebonden zit aan een materiaal, dan is er een probleem. Dit is dan ook de reden dat als je het tegenkomt tijdens de bouw of verbouwing van een huis, je het materiaal waar je het asbest op hebt gevonden met rust laat. Er zijn verschillende stappen die je daarna moet ondernemen en die nemen we vandaag met je door!

Stap 1

Als je ziet dat het asbest gebonden zit aan een materiaal, moet er actie ondernomen worden. Er wordt vaak geadviseerd om dan een asbestbeheersplan op te laten stellen. Daarna moet er natuurlijk een instelling benaderd worden die ervoor zorgt dat het asbest op een veilige manier wordt afgevoerd. Het is dus erg belangrijk dat je er zelf niet aanzit en je niet in contact komt met het materiaal waar het asbest op zit. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je!

Stap 2

Als je asbest op een veilige manier wilt laten afvoeren, moet er een asbest container geregeld worden. In een asbest container kan het asbest zich niet verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de asbest veilig opgeborgen zit in een asbest container. De gemeente moet altijd op de hoogte gesteld worden van dit soort acties. 

Geef een reactie