Een hoortoestel kopen is een grote stap

Toegeven dat het niet meer gaat zoals het ging, is lastig. Of het nu gaat om lopen, om zien of om horen. Het aanschaffen van een hulpmiddel is altijd een grote stap. Je voelt je nog helemaal niet oud genoeg voor een rollator, een leesbril of een hoortoestel. Maar soms heeft dat even niks met leeftijd te maken. Een verminderd gehoor kan veel oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan mannen en vrouwen die altijd in de zware industrie hebben gewerkt. Tot een paar jaar geleden waren gehoorbeschermers niet eens verplicht. Het is dus niet gek dat die mensen gehoorschade opliepen. Een hoortoestel kopen is dan een goede optie. Het geeft je veel vrijheid terug.

Een hoortoestel kopen doe je niet 1-2-3

Daar heb je goed advies bij nodig. Je wilt immers zeker weten dat een hoortoestel daadwerkelijk iets voor jou gaat doen. En ook dat er geen andere oorzaak te vinden is voor jouw slechthorendheid. Het is dus altijd verstandig om eerst even langs je huisarts te gaan en dan een doorverwijzing te vragen naar een KNO-arts. Wanneer deze gehoorschade constateert, kun je zelf verder op zoek naar het perfecte hoortoestel. Een hoortoestel kopen kun je online regelen. Al blijft persoonlijk advies altijd een pluspunt. De site die ik hierboven noemde, regelt alles voor je. Er komt zelfs een audicien bij je thuis om je advies te geven over de diverse mogelijkheden.

Hoe ontstaat een slecht gehoor?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. De blootstelling aan langdurige harde geluiden bijvoorbeeld. Denk dan bijvoorbeeld aan het werk in een fabriek. Maar ook wat meer kortdurend hard geluid kan al een beschadiging opleveren. We zijn allemaal na een avondje uit wel eens thuisgekomen met een piep in onze oren. Die piep geeft eigenlijk al aan dat er gehoorbeschadiging is ontstaan. Als je dan terugdenkt, dat weet je weer dat je wel erg dicht in de buurt van de boxen hebt gestaan.

Hoe voorkom je een slecht gehoor?

In veel gevallen is een slecht gehoor erfelijk of heeft het te maken met leeftijd. Alles slijt, dus ook je oren, zullen we maar zeggen. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij blootstelling aan harde geluiden, kun je wel maatregelen nemen. Koop een goed paar oordoppen (kan ook op maat gemaakt) en gebruik deze consequent. Een keer missen is direct een kans op gehoorschade. Zeker bij grote feesten met een band of een DJ. Je zou denken dat je met die oordoppen geen knap gesprek meer kan voeren, maar dat is gelukkig niet waar.