LED dimmer: voor energiezuinige, sfeervolle verlichting

Toen LED-verlichting op de markt kwam was ik nog niet zo enthousiast over dit type verlichting. Het was weliswaar energiezuinige verlichting, maar veel LED-lampen waren alleen verkrijgbaar in uitvoeringen die fel, ongezellig licht afgaven. Dat weerhield mij er lange tijd van om LED-verlichting thuis toe te passen. Tegenwoordig zijn er wél LED-lampen op de markt die mooi licht afgeven. Een tijd terug besloot ik daarom LED-verlichting te installeren en ontdekte ik dat een LED dimmer daar een mooie toevoeging op kan zijn.

Met een LED dimmer is het mogelijk allerlei soorten LED-lampen te dimmen tot de gewenste lichtsterkte. Ideaal voor verschillende momenten op de dag. Door een dimmer te gebruiken is het niet nodig meerdere lampen aan te schaffen. In plaats daarvan schakel je één lamp altijd op de gewenste lichtsterkte in. Met een dimmer reguleer je niet alleen de lichtsterkte van lampen, maar bespaar je ook energie. Een gedimde lamp verbruikt minder energie. Hierdoor gaan lampen ook langer mee. Als je waarde hecht aan energiezuinige verlichting in je huishouden is het aanschaffen van LED-verlichting inclusief LED dimmer een uitstekende eerste stap. Uiteraard is energiezuinige verlichting ook goed voor je portemonnee. Ik bespaar hier aanzienlijk mee op mijn energierekening terwijl ik thuis gewoon mooi dimlicht heb. Ideaal!

Keuze voor de juiste LED dimmer

Er zijn verschillende soorten dimmers op de markt voor LED-lampen. Zo zijn er snoerdimmers en dimmers voor aan de wand. Op wanddimmers wordt doorgaans een handige draaiknop gezet waardoor je de lamp eenvoudig aan en uit kunt doen. Een snoerdimmer wordt aangebracht op het snoer van een lamp, waarna het licht meteen te reguleren is. Let er altijd op dat je kiest voor een LED dimmer als je LED-verlichting in huis hebt. Een conventionele dimmer werkt pas bij een hoger vermogen. Aangezien LED-lampen bijzonder zuinig zijn, verbruiken ze minder en werkt een conventionele dimmer niet. Kijk ook altijd of jouw verlichting wel dimbaar is. Sommige soorten verlichting zijn niet geschikt om aan te sluiten op een dimmer. Als je nieuwe LED-verlichting koopt en weet dat je deze wilt dimmen kun je bij de leverancier of winkel navragen welke LED-dimmer bij je verlichting past. Het is altijd handig meer informatie in te winnen als je je verlichting op deze manier thuis wilt vervangen. Zo doe je geen verkeerde aankopen en kun je direct na het plaatsen van je nieuwe lampen genieten van energiezuinige, sfeervolle verlichting. 

Zelf een wanddimmer instellen

De meeste klussers kunnen prima zelf een dimmer instellen. Kies vooraf de lampen die je wilt aansluiten op de dimmer en controleer of het totale vermogen van deze lampen niet hoger is dan de vermelde drempelwaarde van de dimmer. Dit is altijd zichtbaar op de verpakking. Vervolgens stel je de dimmer af door de weerstand naar rechts te draaien. Instructies hiervoor vind je op de verpakking van de dimmer. Wacht tot je verlichting stabiel brandt en laat de dimmer dertig minuten aan. Hierna is je dimmer goed ingesteld en kun je het frontje van de dimmer plaatsen, en klaar ben je!

 Alt tekst: Afbeelding van sfeervolle lamp met zacht licht