Multiplex: dat is pas een ideaal materiaal

Multiplex is als eerste in de Verenigde Staten ontdekt en daar ook voor het eerst gefabriceerd. In Nederland kwam multiplex voor het eerst op de markt in Rotterdam en Amsterdam en werd het gebruikt voor vliegtuigen, schepen en ook meubels. Verschillende soorten hout worden gebruikt, zoals eikenhout, okoumé en berkenhout. Dit materiaal is niet een plaat met maar één laag, maar een composietmateriaal wat uit meerdere lagen bestaat. De meerdere lagen zijn aan aantal houtfineerlagen die middels lijm aan elkaar vastzitten. Een plaat wordt multiplex genoemd als het uit vijf of meer lagen bestaat. Dit materiaal is tegenwoordig erg populair en wordt veel verkocht in de winkels en via internet. Dat het zo populair is, komt natuurlijk omdat je er gemakkelijk mee kunt werken.

Verschillende typen multiplex

Je kunt deze platen online bestellen in diverse afmetingen. Ook de diktes van de plaat kunnen onderling sterk van elkaar verschillen. Je kan daarbij kiezen voor 1 mm, maar ook voor bijvoorbeeld 40 mm. Toch is een plaat van 40 mm dikte niet zwaar. Het materiaal is licht, maar niet gemakkelijk te breken. Het materiaal is erg sterk doordat de lagen kruislings over elkaar heen zijn gelijmd, waardoor het zeker tegen een stootje kan. Er zijn verschillende soorten zoals constructiemultiplex, materiaal voor decoratieve doeleinden, WBP en speciale multiplex.

Waarvoor gebruik je de platen?

Bij constructiemultiplex is het belangrijk dat de plaat zo sterk is dat deze veel massa kan dragen. Wanneer je multiplex gebruikt voor decoratieve doeleinden, dan is het doel anders, namelijk decoreren. Je wilt een ruimte zo mooi mogelijk maken en daarbij is het van belang dat je de mooiste houtsoorten gebruikt. Wanneer het gaat over multiplex WBP, dan gaat het over multiplex voor ruimtes waarin het vochtig is. Om schimmel tegen te gaan, kan je het beste multiplex WBP gebruiken. Speciale multiplex wil zeggen het materiaal dat wordt gebruikt voor minder gebruikelijke toepassingen, zoals vliegtuigtriplex.
Multiplex

Weet je het niet? Vraag informatie!

Dit materiaal is zeer degelijk en betrouwbaar en daarom ook erg gewild en veel verkocht. Vele mensen gebruiken deze platen om hun huis mee in te richten, om muurtjes te plaatsen, om meubels te maken, maar ook om mee te knutselen of hobbyen. Het kan wel handig zijn om van tevoren goed onderzoek te doen naar de verschillende soorten en mogelijkheden. Het kan ook helpen om advies te vragen aan een medewerker van de klantenservice of door langs te gaan in de winkel. Op de website is veel informatie te vinden over de verschillende mogelijkheden.