Home Wonen Ook zonder zorgen wonen in jouw appartement?

Ook zonder zorgen wonen in jouw appartement?

0
Ook zonder zorgen wonen in jouw appartement?

Eindelijk is het dan zo ver. Je hebt goed gespaard, een bod gemaakt en dan komt dat verlossende bericht: de verkoper gaat akkoord! Vervolgens ben jij ineens de eigenaar van een appartement. Uiteraard gaat dit gepaard met een behoorlijke verantwoordelijkheid die je op je neemt. Met de juiste kennis is het echter geen enkel probleem om ook heerlijk zonder zorgen te wonen in jouw eigen appartement. Ben je echter nog niet op dat punt? Kun je nog wel wat tips of praktisch advies gebruiken? Lees dan snel verder. In deze blogpost geef ik je alle informatie die je nodig hebt om zorgeloos te wonen!

Het gezamenlijke beheer

Zodra je eigenaar bent van een appartement in een pand, dan word je direct lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit is in Nederland verplicht. Samen met de andere woningeigenaren ben je namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het pand. Dit wordt ook wel het VvE Beheer genoemd. Afhankelijk van de omvang van de VvE, de staat van het pand en de financiële en administratieve zaken kan het beheer behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Daarom zijn er VvE’s die ervoor kiezen om het beheer uit te besteden. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam? Dan kun je het VvE Amsterdam gemakkelijk overdragen aan een onafhankelijke expert, zoals Parel Beheer.

Om zorgeloos te wonen in jouw appartement, is het goed dat je jezelf laat informeren over de gang van zaken. Elke VvE kent namelijk zijn eigen afspraken. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals het verbod op plaatsen van fietsen in de lobby. Daarnaast gaat het soms ook over grotere zaken, zoals de persoonlijke bijdrage en wanneer onderhoud uitgevoerd wordt. Door je gelijk goed te laten informeren over jouw VvE, voorkom je gemakkelijk vervelende situaties en kun je zonder zorgen wonen in jouw appartement.

Alle zaken zelf op orde

Daarnaast raad ik je aan om de tijd te nemen om jouw eigen zaken op orde te krijgen. Wanneer je namelijk voor het eerst een woning koopt, dan komt er veel informatie op je af waarvan je waarschijnlijk niet zeker weet wat je ermee moet. Neem dan ook gerust een dag vrij om alles even goed na te lopen. Wees daarbij niet bang om tips of advies uit je directe omgeving te vragen. Zo was ik bijna vergeten om het energiecontract in orde te maken. Bovendien waren er wat verzekeringen die ik zo snel mogelijk moest afsluiten. Voorkom dus onnodige stress en neem de tijd om alle zaken zelf op orde te krijgen. Dan kun je straks welverdiend en zorgeloos lekker ploffen op de bank en de eerste Netflix binge starten in je nieuwe woning!