Waarom lijkt het nou toch alsof de inkt altijd op is wanneer we iets willen printen

Misschien heb je er zelf ervaring mee of hoor je huisgenoten of collega’s er wel eens over klagen. Maar wanneer we iets belangrijks moeten printen lijkt het altijd alsof er iets mis is met de printer. Dit kan meerdere oorzaken hebben, de printer kan namelijk iets mankeren, de verbinding kan slecht zijn of de inkt is op. De laatste oorzaak is een veel voorkomende oorzaak. Niet iedereen controleert regelmatig of de printer nog genoeg inkt heeft. Dit kan ervoor zorgen dat de volgende gebruiker voor een onaangename verrassing komt te staan. Maar hoe komt het nou dat die inkt zo vaak op is? 

Het aan en uitzetten

De hoofdreden is vaak door het printen zelf. Vooral wanneer er grote afbeeldingen of foto’s geprint worden stijgt het inktverbruik per bladzijde sterk. De printer heeft dan veel meer inkt nodig dan voor een bladzijde met tekst. Dit spreekt redelijk voor zich. Maar wat veel mensen niet weten is dat het inktverbruik ook afhankelijk is van hoe vaak de printer aan en uit wordt geschakeld van het elektriciteitsnet. Wanneer dit gebeurt gaat de printer namelijk opnieuw draaien. Hier is inkt voor nodig, er wordt dan een klein beetje inkt vanuit de inktpatronen naar de printkoppen gespoten. Dit wordt gedaan om de printkoppen schoon te houden. Hoe vaker de printer dus aan en uit wordt geschakeld hoe meer inkt hiervoor nodig is. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust en kijken daarom ook raar op als een inktpatroon na een tijdje wel leeg is terwijl die niet gebruikt is om te printen. Vaak is dit dan de oorzaak. 

Nieuwe inktpatronen

Wanneer dit inktpatroon leeg is kan deze gelukkig wel vervangen worden. De inktpatronen zijn vaak handmatig uitneembaar. Er kan dan een nieuw inktpatroon in de printer worden geplaats. Bij dit nieuwe inktpatroon zal het reservoir nog vol met inkt zitten en klaar zijn om nieuwe bladzijdes te printen. Wanneer er vooral in een bepaalde kleur of juist veel zwart-wit geprint wordt kan het voorkomen dat een van de inktpatronen eerder leeg is dan de andere. Bij sommige merken kunnen er losse inkttanks geleverd worden. Dit kan bijvoorbeeld bij Epson inkt. Soms kan er ook gekozen worden voor patronen met een printkop. De printkop zit dan vast aan de patronen, wanneer deze worden vervangen zit er dus ook direct een nieuwe printkop op. Waardoor de kwaliteit van het printen weer als nieuw lijkt. Het blijft in alle gevallen belangrijk om soms te controleren hoeveel inkt er nog is, om de gebruiker na je niet te verrassen.