Home Beauty Wat is het nut van slaap?

Wat is het nut van slaap?

0
Wat is het nut van slaap?

Slapen is iets waar veel mensen naar uit zullen kijken aan het einde van een lange dag. Niets is dan lekkerder dan een warme douche nemen, in bed stappen en heerlijk gaan slapen. Sommige mensen vinden slapen heerlijk om te doen, anderen doen het meer omdat het lichaam het nodig heeft. Maar waarom is dit precies? Wat is het nut van goede slaap?  Er wordt gezegd dat slapen net zo belangrijk is als eten. Dit komt omdat goede nachtrust vele positieve effecten heeft op het lichaam en dingen doet en aanmaakt wat wij nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Wat is dit allemaal? Dat lees je hier!

Herstel

Slaap geeft herstel, zowel fysiek als mentaal. Dit is waarom jij je lekkerder in je vel zal zitten wanneer er geslapen is. Het geeft een uitgerust gevoel en vult alle energiebronnen weer. Zo is iemand weer klaar om te gaan na wat slaap! Nachtrust helpt ook om emoties te verwerken. Op een dag komen er vele verschillende prikkels binnen en soms weet het brein niet helemaal hoe deze verwerkt horen te worden. Dit gebeurt dan wanneer er geslapen wordt, zodat het overdag verwerkt is. Daarnaast helpt slaap om beter te onthouden wat er overdag is geleerd en verlaagd het de behoefte naar suiker. Combineer dat met het feit dat slaap vetverbranding geeft en dan weet je dat je eigenlijk afvalt in je slaap, zonder iets ervoor te doen!

Hormonen

Dit wordt allemaal mede mogelijk gemaakt door hormonen die vrij komen. De eerder genoemde vetverbranding komt bijvoorbeeld door een groeihormoon dat vrij komt tijdens slaap. Dit stimuleert vetverbranding en cel vernieuwing en remt de aanmaak van cortisol. Cortisol is een hormoon dat cellen afbreekt en stress aanmaakt. Het is goed en natuurlijk om dit te hebben, maar een overmaat aan cortisol is wat minder positief. Verschillende hormonen zorgen voor een verbeteren van stofwisseling, wat weer goed is voor de schoonmaak van het lichaam.

Een goed matras

Om al de bovengenoemde voordelen mee te nemen, dan gaat het niet alleen om de kwantiteit van de nachtrust. Eigenlijk is kwaliteit belangrijker: het is beter om beter te slapen dan om veel te slapen. En hoe slaap je beter? Met een goed matras kom je al een heel eind. Belangrijk om op te letten bij het kopen van een matras is de lengte en de breedte. Dit ligt volledig aan de bouw van de persoon die het matras zal gebruiken. Ben je wat breder? Dan zal een breder matras zeker lekkerder liggen. Daarnaast is hoe hard het matras is een belangrijke factor. Dit lig aan het gewicht van iemand, maar ook aan voorkeuren. Als je wat lichter bent, zal een zachter matras misschien wat lekker liggen, maar dat hoeft niet per sé. Verder kan er nog gekeken worden naar waar het matras van gemaakt is, voor eventuele allergieën, ventilatie en de warmtegevoeligheid van het matras. Matrassen zijn over het algemeen vrij duur, omdat het een investering is. Al zijn kindermatrassen dit niet echt, omdat kinderen eruit zullen groeien. Een goedkoop kindermatras kopen kan soms wat moeilijk zijn, maar het is toch mogelijk bij websites zoals godu-slapen.nl!