Wat mag er in de plastic bak?

Het is van belang dat al het afval tegenwoordig van elkaar wordt gescheiden voordat dit wordt verwerkt. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste is het zo dat je door het afval te scheiden meer ruimte vrijmaakt voor het recyclen van bepaalde materialen. Dit is erg belangrijk, want niet alle grondstoffen voor alle materialen zijn in overvloed aanwezig op de wereld. Het is daarom zaak om hier zuinig mee om te gaan. Daarnaast is het gescheiden verwerken van afval op verschillende manieren goed voor het milieu.

Spaar het milieu

Als de mensheid op dit moment weigert in actie te komen voor een beter milieu in de toekomst, is de kans groot dat de wereld er over enkele tientallen jaren een stuk minder mooi uit ziet. Het milieu is namelijk iets waar we erg zuinig op moeten zijn. Iets wat een goede manier is om het milieu te besparen, is het scheiden van het afval. Het is namelijk belangrijk dat enkel het echte restafval bij het restafval belandt. Indien er bijvoorbeeld ook materialen die gerecycled kunnen worden bij het restafval worden gegooid, belandt dit allemaal samen in de verbrandingsoven. Hierdoor worden materialen die nog een tweede leven hadden kunnen krijgen verbrand wat voor onnodige uitstoot van CO2 zal zorgen. Daarom is het bijvoorbeeld erg belangrijk om te weten welke materialen er wel en welke materialen er niet in de plastic bak mogen worden gedaan. 

Plastic afval

Het is van belang dat al het plastic afval sowieso in een plastic bak wordt weggegooid. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat producten als plastic doosjes hoe dan ook in de plastic bak eindigen. Dit heeft niet zomaar een reden, het is namelijk zo dat plastic gebruikt kan worden om nieuwe dingen van plastic te maken. Hierdoor is er minder aardolie nodig voor de productie van nieuw plastic. Dit is een schaars goed en bovendien wordt er bij het maken van plastic ontzettend veel CO2 uitgestoten. Daarom is het belangrijk dat al het afval wat hier geschikt voor is in de plastic bak wordt gedaan. 

Ook blik moet in de plastic bak

Niet alleen zaken als plastic zakjes moeten worden weggegooid in de plastic bak. Ook minder voor de hand liggende zaken als blikjes moeten bij het plastic afval worden weggegooid. Dat komt doordat deze gemakkelijk van het plastic te scheiden zijn en daarnaast ook ontzettend goed kunnen worden gerecycled. Van oude, gebruikte blikjes kun je namelijk gemakkelijk nieuwe blikjes maken. Hierdoor is er minder behoefte aan nieuwe materialen wat natuurlijk ontzettend fijn is.