Wekelijks hypotheekrente vergelijken

Wekelijks hypotheekrente vergelijken

Het is misschien een lastig of, voor sommige mensen, saai onderwerp. Voor economiestudenten in het echter enorm interessant om periodiek te controleren wat de geldmarktrente doet. Daarom wil ik aan het einde van elke week de hypotheekrente vergelijken. Niet alleen hou ik mij de laatste tijd al wat drukker bezig met mijn maximale hypotheek berekenen, maar het is in deze onstuimige tijd ook een goede graadmeter voor het vertrouwen in de economie. Hypotheekrente vergelijken is iets wat iedereen moet doen, zeker als hij of zij op de leeftijd komt om een huis te kopen. 

Hypotheekrente vergelijken leidt tot super veel informatie

Misschien is een kleine les macro-economie hier wel op zijn plaats. Voor degene die het concept van rente lastig kunnen bevatten zal ik het proberen zo simpel mogelijk uit te leggen. Rente is niets anders dan de prijs van geld. Dat is misschien een wat abstract concept voor sommigen, maar het is erg simpel. Als ik geld uitleen aan de buurman vraag ik daar 5 procent rente voor. Dat betekent dat mijn buurman mij uiteindelijk het originele bedrag, plus vijf procent daarvan moet terugbetalen. Deze vijf procent is de prijs die hij betaald voor geld. Simpel toch? Waarom is dit nu een goede graadmeter voor de economie. Wanneer de economie goed functioneert en er een gezonde inflatie heerst zullen Centrale Banken de rente verhogen. Hier zijn verschillende redenen voor, maar één van de belangrijkste is dat mensen geld opsparen voor slechtere periodes en zodat de inflatie niet te hard stijgt. Met een lage rente gaat het economisch vaak minder en dient het als stimulans. 

Maximale hypotheek berekenen leidt tot gratis geld

De huidige economische situatie in Europa, maar ook in Japan is echter erg verdraait. Voor het lenen van geld krijgt de consument soms geld. De prijs van geld is dus negatief, je krijgt geld toe. Dit is één van de hardnekkige pogingen van de ECB om de inflatie te verhogen. Dat betekent met het hypotheekrente vergelijken dat je in de toekomst negatieve rentepercentages tegen kan komen. Bij het maximale hypotheek berekenen zul je wellicht binnenkort ook deze zelfde tarieven zien. Het enige positieve wat ik kan zeggen over de huidige huizenmarkt is dat de hypotheekrente enorm laag is. Geld lenen is op dit moment spotgoedkoop, het wordt in sommigen gevallen gewoon beloond met geld. Als economiestudent vind ik dit heel interessant. Want dit is compleet anders dan wat de economieboeken ons vertellen. Zelfs mijn docenten vinden het concept erg lastig. Misschien dat het mij daarom zo leuk lijkt om elke week de hypotheekrente te vergelijken. Ik zie binnenkort waarschijnlijk alleen maar aanbiedingen voor gratis geld. 

 

 

Geef een reactie