Welke soorten jassen zijn er allemaal?

Het is misschien niet echt een vraag die je direct iedere dag bezig houdt, maar toch is het goed om er een antwoord op te hebben. Het kan je namelijk een stuk beter op weg helpen wanneer jij in het najaar weer op zoek gaat naar een jas die je het hele seizoen warmhouden kan. Ben je nieuwsgierig geworden naar de verschillende typen die beschikbaar zijn? Lees dan snel verder voor het hele artikel!

Een regenjas

Om te beginnen is er de regenjas. De naam zegt het al: dit type jas wordt veelal gedragen op dagen dat het regent. Dit komt doordat de jas geen water doorlaat! Het is een goed alternatief op de wegwerp poncho of doorweekt op jouw eindbestemming aankomen.

Weet je nog toen je op de middelbare school zat en altijd als het regende toch naar school moest fietsen en je jouw regenpak vergeten was? Als we deze toch hadden gehad in die tijd…

De parka

Er zijn meerdere verschillen tussen een reguliere winterjas en een parka jas. De meest belangrijke is dat een parka eigenlijk een jas met capuchon is. De capuchon is vaak ook afgewerkt met bont of iets wat hierop lijkt. Een parka is eigenlijk een herenjas, net zoals deze Parajumper jas heren. Maar tegenwoordig zijn ze ook makkelijk te verkrijgen voor vrouwen. Kijk voor een voorbeeld eens naar deze Parajumper jas dames.

Van origine werd de parka in gebieden rond de noordpool gedragen omdat het hier zo koud is. Parka’s zijn speciaal ontwikkeld om de lichaamstemperatuur van de drager hoog te houden terwijl het buiten heel koud kon zijn. Dit betekent dat de parka een perfecte jas is voor jou om jezelf warm te houden deze winter!

Een cape

Dan is er de cape. Veel mensen kennen dit model niet, of zien zichzelf er niet gauw in lopen. Hoe dan ook, je ziet de cape niet vaak voorkomen op straat. Dit is de laatste jaren steeds meer aan het veranderen, maar toch is dit model jas niet iets voor in de Nederlandse winters.

Een nadeel van de cape is namelijk dat de mouwen vrij open zijn. Omdat het veel en hard kan waaien in ons land, is een cape dan ook een goede jas om te dragen in de herfst, en dan zelf alleen al op dagen waarop het niet regent.

De donsjas

Dit is een item wat iedereen wel in zijn of haar kast heeft hangen. De donsjas is een heerlijk (vaak licht) model wat tegelijkertijd toch goede bescherming biedt tegen de koud. Dit komt door het warme dons dat in de voering zit van dit type jas.

Als je deze draagt in de herfst ga je het zeker niet koud krijgen! Voor de winter is het raadzaam om er nog een warme trui onder te dragen. Dit ligt echter wel een beetje aan het model jas. Sommige zijn namelijk een stuk dikker en daar hoeft dit dan weer niet.